• TR
  • EN

Üniversitemiz Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, NTV ekibinden Melike Şahin’in aşı çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Dünyada 169 farklı grubun CoViD-19 aşısı için çalışıyor olması hastalıktan korunmada umut veriyor. Ülkemizde de aşı çalışmaları için yeterli altyapının bulunduğunu belirten Prof. Aydın, ancak klinik aşamaya geçmiş çalışma olmadığını belirtti.

Prof. Aydın aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarındaki aşamalar hakkında da kısaca bilgi verdi. Pre-klinik ve klinik olarak iki temel aşamadan oluşan bu çalışmalarda, pre-klinik çalışmalar hayvan deneyleri ve diğer laboratuvar çalışmalarını içerir. Klinik çalışmalar ise temelde üç aşamadan oluşur: Faz-1 az sayıda sağlıklı gönüllü üzerinde ilacın/aşının denenmesi aşaması iken, Faz-2’de çok sayıda hasta üzerinde çalışma yapılır.

Faz-3 aşamasında ise çalışma binlerce hastaya yayılır.

Aşı bulunduktan sonra tüm ülkelerin erişimi olacak mı sorusuna ise “Herkese yetecek kadar aşı üretimi için çok sayıda aşı üretim tesisi gerek. Büyük dozlara hemen ulaşamayabiliriz” yanıtını verdi.

Programa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ntv.com.tr//video/saglik/corona-virus-icin-169-asi-calismasi-en-cok-ilerleyen-ulke-ingiltere,RBhc6yOm_06WDKd2TPtR_A

PAYLAŞ